Jump to content
Sign in to follow this  
POPIKOSTAS

ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ 3 CD's

Recommended Posts

POPIKOSTAS

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΝΑΣ [ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΑΦΗΓΗΣΗ] (MP3,256) ** ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ '60 [ΤΡΑΓΟΥΔΙ] (MP3,192) *** ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ [ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ] (MP3,224)

d2jCcjXl.jpg

Το παραμύθι στη ζωή του παιδιού
Της Δρ Χάρη Χαραλάμπους Αντρίκη, MD Παιδιάτρου

Σίγουρα δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι με ένα παραμύθι μπορείτε να καθηλώσετε στον τόπο και το πιο ζωηρό και ανήσυχο παιδί. Τα μικρά, αλλά και τα πιο μεγάλα παιδιά μπορούν να ακούν παραμύθια για ώρες ολόκληρες, σε σημείο που να ξεχνούν να φάνε.

Χάρη στα ωραία παραμύθια το παιδί σας παρακαλά να του δώσετε λίγη παράταση από την καθορισμένη ώρα του ύπνου. «Μαμά, ακόμα ένα παραμύθι και μετά θα πάμε για ύπνο». Και ύστερα ακόμα ένα, που θα είναι το τελευταίο, μετά άλλο ένα πάλι τελευταίο... Το παιδί έμαθε πια απ' έξω το παραμύθι, μάλιστα διορθώνει τη γιαγιά ή τη μαμά αν κάνουν κάποιο λάθος. Αλλά πάλι θέλει να ακούσει ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι.

Γιατί όμως τα παιδία αγαπούν τόσο. πολύ τα παραμύθια; Επειδή σ' αυτά βλέπουν ένα υπέροχο, μαγικό και εξαίσιο κόσμο, στον οποίο πάντοτε το καλό νικά το κακό, ο ήρωας πάντοτε κατορθώνει να εκπληρώσει τις επιθυμίες και τους σκοπούς του και τελικά όλοι μένουν ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι.

Αν διαβάσετε ή διηγηθείτε στο παιδί παραμύθι με κακό τέλος δεν θα του αρέσει και δεν θα θέλει να το ξανακούσει ακόμα κι όταν πείτε πως η κακιά μάγισσα έκανε μάγια στην ωραία κοπέλα του παραμυθιού ο ανυπόμονος μικρός ακροατής σας βιάζεται να επεξηγήσει: «Ναι, αλλά ο πρίγκιπας θα έρθει και θα διαλύσει τα μάγια».

TmYG6z0l.jpg

Τα παραμύθια είναι ωφέλιμα για τα μικρά παιδιά γιατί αναπτύσσουν τη φαντασία τους, το αίσθημα τους για το καλό και το κακό, το ωραίο και το άσχημο. Τα παραμύθια εμπλουτίζουν τις γνώσεις και το λεξιλόγιο τους, διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Γι' αυτό και εσείς δεν πρέπει να αποφεύγετε να διαβάζετε παραμύθια στα παιδιά.

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να ακούν παραμύθια για άγρια θηρία, κακές μάγισσες και στρίγκλες, που παίρνουν τα παιδιά στη σακούλα τους. Την επόμενη νύχτα το παιδάκι βλέπει στο όνειρο του την κακή μάγισσα και εσείς θα το ακούσετε να φωνάζει: «Η μάγισσα, η μάγισσα...», αγκαλιάζοντας σας σφικτά.

Τα παιδιά αγαπούν όλα τα ωραία παραμύθια αλλά τα αγοράκια ιδιαίτερα προτιμούν αυτά που εξυμνούν τον ηρωισμό, ενώ στα κοριτσάκια αρέσουν το παραμύθια όπου η μικρή ηρωίδα, όπως για παράδειγμα η Σταχτοπούτα διακρίνεται όχι μόνο για την ομορφιά της, αλλά για την καλοσύνη και την εργατικότητα της.

Μην συνηθίζετε τα παιδιά να ακούν μόνο παθητικά τα παραμύθια. Ενθαρρύνετε τα κι αυτά να σας διηγούνται. Μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία: από τη μητέρα δυο παραμύθια και από το παιδί ένα. Όταν διηγείται ένα παραμύθι το παιδί προσπαθεί να χρησιμοποιεί λογοτεχνικές εκφράσεις, αφομοιώνει το γλωσσικό τονισμό και προσδίδει στη φωνούλα του χρώμα. Από την άλλη είναι πολύ βασικό να μην το συνηθίζουμε στα έτοιμα.

TOc5rp2l.jpg

Το μειονέκτημα των παραμυθιών από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το γραμμόφωνο, το τηλέφωνο έγκειται ακριβώς στο ότι προάγουν στα παιδιά την ομιλητική τεμπελιά. Κάποτε ο μικρός ακροατής καβαλούσε το καλάμι που γινόταν το άλογο του. Τώρα καβαλάει πραγματικά άλογο, και κουνιέται πάνω του στο λούνα παρκ. Όλα του σερβίρονται έτοιμα και το παιδί δεν συνηθίζει ή ξεμαθαίνει να κάνει κάτι μόνο του. Έτσι γίνεται και με τα παραμύθια, που του σερβίρονται έτοιμα.

Παλιότερα, τα παιδιά κάθονταν πολλά μαζί σε ένα μεγάλο κύκλο, όπου ένα από αυτά διηγείται συναρπαστικά το πιο νέο και ενδιαφέρον παραμύθι. Μετά κάποιο άλλο παιδί με τη σειρά του διηγείται το δικό του παραμύθι. Ενώ τώρα στην καθορισμένη ώρα τρέχουν μπροστά στην τηλεόραση για να μην χάσουν το παιδικό πρόγραμμα.

Ή αν για παράδειγμα η μητέρα πρέπει να πάει μέχρι το κατάστημα για να είναι σίγουρη πως τα παιδιά της θα κάτσουν σπίτι ήσυχα και φρόνιμα, τους βάζει μια βιντεοκασέτα με το λύκο και τα εφτά κατσικάκια. Έτσι, το παιδί μετατρέπεται σε παθητικό τηλεθεατή.

Αυτή η μόδα έχει κυριέψει τα μικρό παιδιά σε πόλεις και χωριά, ακόμα και τους μαθητές. Αντί να διαβάζουν διηγήματα και παραμύθια από βιβλία, επειδή είναι πιο δύσκολο και πιο αργό, συχνά προτιμούν να τα ακούν έτοιμα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή το βίντεο. Τέρμα στην πρωτοβουλία των παιχνιδιών, τέρμα στο ενδιαφέρον για αφήγηση παραμυθιών, τέρμα στην δημιουργική φαντασία του παιδιού.

Γι' αυτό μην αφήνετε τα παιδιά σας να το παρακάνουν με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το βίντεο.
[www.e-mythos.eu]

XU7EVVAl.jpg

Το μαγικό χρυσόψαρο...

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν σε ένα παραθαλάσσιο χωριό δύο αδέρφια με τους γονείς τους. Τα παιδιά αγαπούσαν πολύ τη θάλασσα και το ψάρεμα.

΄Ενα πρωϊνό χωρίς να ρωτήσουν τον πατέρα τους, πήραν τη βάρκα του και πήγαν για ψάρεμα. ΄Ομως σηκώθηκε τρικυμία, τα κουπιά τους έπεσαν στη θάλασσα και χάθηκαν στα κύματα. Μέσα από τον κουβά με τα ψάρια άκουσαν έκπληκτοι ένα χρυσόψαρο να λέει με ανθρώπινη φωνή:

FYNR1ahl.jpg

-Σας παρακαλώ, αφήστε με να ζήσω και εγώ θα πραγματοποιήσω τρείς ευχές, μόνο που δεν μπορώ να κάνω πραγματική την ευχή να πάτε από εκεί που ήρθατε!

Τα παιδιά το έβαλαν στη γυάλα. Το κορίτσι του ζήτησε ένα μικρό κρεβάτι, 5 φορέματα, 1 ζευγάρι λουστρίνια, το αγόρι ένα ψαροντούφεκο, 1 μαγιό και φαγητό πρωί, μεσημέρι, βράδυ.

Έτσι λοιπόν είχαν ότι επιθυμούσαν και καθώς ο καιρός παιρνούσε άρχισαν να ξεχνούν τους γονείς τους.

Jsa1NN7l.jpg

Μιά μέρα είδαν ένα νησάκι και ζήτησαν από το χρυσόψαρο να τους δώσει ένα ζευγάρι κουπιά για να φτάσουν στην ακτή. Μόλις βγήκαν χάρηκαν πολύ που πατούσαν πάλι σε στεριά και αποφάσισαν να εξερευνήσουν το νησί, μήπως βρούν κάποιους ανθρώπους. Πράγματι στην άλλη πλευρά αντίκρυσαν μια φυλή μαύρων να χορεύουν και να τραγουδούν.

-Ποιά φυλή είστε του ρώτησαν.

-Είμαστε η φυλή του γέλιου, αγαπάμε τη χαρά και την ειρήνη και σας καλούμε να μείνετε κοντά μας, όσο θέλετε !

Τα παιδιά δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση των καινούριων τους φίλων. Για ένα διάστημα όλα κυλούσαν ήρεμα και ειρηνικά και τα παιδιά έμαθαν να κάνουν βουτιές, να πιάνουν όμορφα κοχύλια, να φτιάχνουν κολιέ από λουλούδια και να χαίρονται τη φιλία και την αγάπη απλών ανθρώπων.

teuS828l.jpg

Μια μέρα όμως είδαν από μακρυά πολλές βάρκες να πλησιάζουν το νησί. Μέσα ήταν ιθαγενείς οπλισμένοι με κοντάρια και ρόπαλα, τραγουδώντας πολεμικά τραγούδια. Ήταν η φυλή του πολέμου που ήθελε να κατακτήσει το μικρό ειρηνικό νησάκι. Αμέσως σήμανε συναγερμός κι έτρεξαν όλοι οι κάτοικοι της φυλής κοντά στα παιδιά τους. Τι φοβερό θα γινόταν ;

Τα παιδιά θυμήθηκαν ότι μπορούσαν να ζητήσουν ακόμα μία χάρη από το φίλο τους το χρυσόψαρο. Χωρίς να διστάσουν ούτε στιγμή του ζήτησαν να πραγματοποιήσει την τρίτη και τελευταία τους ευχή: να σταματήσει τη φυλή του πολέμου, ώστε να μην καταστρέψει τους αγαπημένους συντρόφους τους της φυλής του γέλιου. Το χρυσόψαρο συγκινημένο από τα λόγια τους, σήκωσε αμέσως φοβερή τρικυμία με τεράστια κύματα και ανάγκασε τους έντρομους κακούς ιθαγενείς της φυλής του πολέμου να γυρίσουν στο νησί τους.

1XQQf0Cl.jpg

Οι άνθρωποι της φυλής του γέλιου οργάνωσαν μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσουν τα παιδιά και το χρυσόψαρο για την μεγάλη βοήθεια που πρόσφεραν στο νησί τους. Τραγούδησαν, χόρεψαν γύρω από μεγάλες φωτιές και πρόσφεραν όμορφα δώρα στα παιδιά. ΄Επειτα όλοι μαζί πήγαν στην ακροθαλασσιά και έριξαν το μικρό χρυσόψαρο πίσω στη θάλασσα, εκεί που πάντα ανήκε.

Το μαγικό χρυσόψαρο που είχε αγαπήσει πολύ τα παιδιά, για την μεγάλη τους καλοσύνη, αποφάσισε μυστικά, να εκπληρώσει ακόμα μια ευχή τους, τη μεγαλύτερη από όλες και ευχήθηκε να ξαναβρούν οι γονείς τα παιδιά τους!

nssne0Pl.jpg

ONzIXC2l.gif

Πέρασε κάμποσος καιρός, τα παιδιά μεγάλωσαν κι άρχισαν να νοσταλγούν τη ζωή τους στο χωριό, τους γονείς τους και τους παλιούς τους φίλους. Οι κάτοικοι της φυλής του γέλιου προσπαθούσαν να τα παρηγορήσουν, αλλά άδικα, εκείνα αγνάντευαν συνέχεια το πέλαγος. ΄Ωσπου μια μέρα ένα μεγάλο καράβι πλησίασε το νησί. Μια βάρκα κατέβηκε στη θάλασσα που μέσα ήταν ένας κύριος και μια κυρία. Ποιοί να είναι;

qy4Gt8gl.jpg

Τα παιδιά αναγνώρισαν τους αγαπημένους τους γονείς που αναζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια σ΄όλη τη γη. Οι γονείς δεν πίστευαν στα μάτια τους, πόσο πολύ είχαν μεγαλώσει τα παιδιά. Αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν, έκλαψαν κι ευχαρίστησαν και τη φυλή του γέλιου για τη φιλοξενία και την αγάπη που έδωσαν στα παιδιά τους. Το μικρό χρυσόψαρο με τη μεγάλη καρδιά είχε κάνει το θαύμα του!
[copy apo ti thalassa tou diadiktiou - karavaki.pblogs.gr]

lj2XCxdl.jpg

Στα παιδικά του ’60 μας εκπλήσσουν με ερμηνείες τους οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Τζένη Βάνου, Τρίο Μπελκάντο, Αννα Φόνσου, Τζένη Καρέζη, Ντίνος Ηλιόπουλος σε τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Νίκου Γούναρη, Δήμου Μούτση, Γεράσιμου Λαβράνου Γιώργου Κατσαρού, Απόστολου Καλδάρα και στίχους Αλεκου Σακελλάριου, Κώστα Πρετεντέρη, Γιώργου Γιαννακόπουλου, Γιώργου Οικονομίδη και πολλών άλλων. Ποιος δεν έχει τραγουδήσει «Το χρυσόψα-ρο» ή το «Πετεινάρι» ή ακόμη το «Ξέρω κάποιο αστέρι» και το «Γκέο Βαγκέο».

Συνθέτης:ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ,ΤΑΚΗΣ ΜΩΡΑΚΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ,ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ,ΙΩΣΗΦ ΡΙΤΣΙΑΡΔΗΣ,ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΑΘΗΣ,  ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΕΝΤΗΣ,ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΑΣ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ,ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ,ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΛΙΔΗΣ,ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ,ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ,ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ,ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ

Στιχουργός:ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ,ΡΕΤΗ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ,ΤΑΚΗΣ ΜΩΡΑΚΗΣ,ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ,ΘΑΝΟΣ ΣΟΦΟΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΕΝΤΗΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΝΗΣ,ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ,ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ,ΘΑΝΟΣ ΣΑΝΤΑΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ,ΑΜΙΛΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ,ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

GRGEv08l.jpg

CD1
1ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ - Αλίκη Βουγιουκλάκη
2 Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
3 ΤΟ ΠΕΤΕΙΝΑΡΙ - Ρένα Βλαχοπούλου
4 Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΖΙΤΖΙΚΙ - Νίκος Νομικός
5 ΕΝΑΣ ΓΑΤΟΣ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ - Τζένη Καρέζη, Τρίο Μπελκάντο
6 ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΔΑ ΚΛΑΡΙΝΟ - Τρίο Μπελκάντο
7 ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ - Εύη Μυλοπούλου
8 ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ - Νάντια Κωνσταοπούλου
9 ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΚΥΛΙΤΣΑ - Νινέτ Λαβάρ
10 ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙ - Γιάννης Καλατζόπουλος, Μίρκα Καλατζοπούλου
11 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ - Τζένη Βάνου
12 ΡΙΚΟ ΡΙΚΟΚΟ - Νινέτ Λαβάρ
13 ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ - Εύη Μυλοπούλου
14 ΠΙΤΣΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟ - Νινέτ Λαβάρ
15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Τρίο Μπελκάντο
16 ΡΙΑ ΡΙΑ ΡΟ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
17 ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟ - Τζένη Βάνου
18 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ ΜΟΥ - Φώτης Δήμας
19 Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΜΟΥ Ο ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μορένο
20 ΤΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ - Γιάννης Καλατζόπουλος

IMflVDdl.jpg

21 ΠΙΝΑΚΩΤΗ - Αντζελα Ζήλια, Τρίο Μπελκάντο
22 ΤΟ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ - Τζένη Καρέζη, Ντίνος Ηλιόπουλος
23 ΦΟΥΝΤΟΥΚΑΚΙ ΜΟΥ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
24 ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ ΜΟΥ - Μάριον Σίβα, Γιάννης Μάνος
25 ΤΟ ΣΑΡΑΒΑΛΑΚΙ ΜΟΥ - Τζένη Καρέζη, Πέτρος Κυριακός
26 ΜΑΓΙΑΠΡΙΛΟ - Εύη Μυλοπούλου
27 ΓΚΕΟ ΒΑΓΚΕΟ - Τζένη Βάνου, Τρίο Μπελκάντο
28 ΤΟ ΠΥΡΟΦΑΝΙ - Φώτης Δήμας
29 ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ ΜΟΥ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μπελκάντο
30 ΞΕΡΩ ΜΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ - Εύη Μυλοπούλου
31 ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΜΕΣ' ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ - Μαίρη Λω
32 ΞΕΡΩ ΚΑΠΟΙΟ ΑΣΤΕΡΙ - Τζένη Βάνου, Τώνης Μαρούδας
33 Η ΚΟΤΑ Η ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ - Νίκος Γούναρης
34 ΚΟΠΟΛΙΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ - Εύη Μυλοπούλου
35 ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ - Καίτη Μπελίντα
36 ΑΧ ΠΑΠΑΓΑΛΕ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μπελκάντο
37 ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ - Εύη Μυλοπούλου
38 ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - Ρένα Παγκράτη
39 Η ΕΚΔΡΟΜΗ - Ρένα Παγκράτη
40 ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ - Αλίκη Βουγιουκλάκη

Audio bitrate:256kbps
Audio format:mp3

dxzM3lSl.jpg

Μια φορά κι ένα καιρό λοιπόν, ήταν ένα περιοδικό που το έλεγαν «ΜΕΤΡΟ»!
Το «Μετρό» μας χάρισε πολλές όμορφες στιγμές, πολλά υπέροχα κείμενα και συνεντεύξεις, πολλά cd και dvd. Όμως, το ωραιότερο δώρο που μας έκανε ήταν 2 cd που κυκλοφόρησαν σε διαφορετικά τεύχη του περιοδικού, δύο παραγωγές που όμοιές τους δεν υπήρξαν (και δε φαντάζομαι να υπάρξουν και στο μέλλον!).
Οι υπεύθυνοι του περιοδικού θέλησαν να βγάλουν ένα cd με παραμύθια και διηγήματα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο! Ποιος θα διάβαζε όμως αυτά τα παραμύθια; Ίσως κάποιος ηθοποιός. Και γιατί να είναι ένας και να μην είναι πολλοί; Να λέει ο καθένας ένα παραμύθι ή ένα διήγημα. Και γιατί να είναι ηθοποιοί; Να είναι κάτι άλλο! Ας πούμε, να είναι συνθέτες, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί! Να μαζευτούν οι παραμυθάδες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και να μας πουν από ένα παραμύθι. Χωρίς τις μουσικές και τους στίχους τους, χωρίς να τραγουδήσουν. Απλά, να μας διαβάσουν ένα παραμύθι. Ακούγεται δύσκολο να «μαζευτούν» και να συντονιστούν τόσοι άνθρωποι του τραγουδιού για μια τέτοια παραγωγή. Κι όμως! Οι υπεύθυνοι του «Μετρό» τα κατάφεραν και μαζί με ένα τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε το πρώτο cd με τίτλο:
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ …
Παραμύθια και διηγήματα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο

Δε υπήρξε ποτέ συνάντηση τόσων ανθρώπων του ελληνικού τραγουδιού σε ένα cd, στο οποίο μάλιστα δε «συνομιλούν» με τραγούδια, αλλά με παραμύθια! Από τον μεγάλο παραμυθά του ελληνικού τραγουδιού Διονύση Σαββόπουλο, μέχρι την Έλλη Πασπαλά, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Χρήστο Θηβαίο, όλοι οι αφηγητές ξαναγίνονται παιδιά! Απίθανες οι αφηγήσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Διονύση Τσακνή και του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Η Σαβίνα Γιαννάτου αυτοσχεδιάζει με τη φωνή της, ο Νίκος Παπάζογλου γίνεται ένα σκανταλιάρικο παιδί, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων αφηγείται όπως τραγουδάει, ενώ τη μεγάλη έκπληξη κάνει η Μελίνα Κανά που διαβάζει ένα διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη! Το συγκρότημα Θέρος υπογράφει τη μουσική στο εισαγωγικό κομμάτι και στο τελευταίο τραγούδι (στίχοι – μουσικοί: Αριστείδης Χατζησταύρου), ενώ με διάφορα μουσικά όργανα αναπαράγουν τους ήχους που συνοδεύουν τις αφηγήσεις.

1. Εισαγωγικό (ορχηστρικό κομμάτι του συγκροτήματος «Θέρος»)
2. Το φίδι – παραδοσιακό ελληνικό
Διονύσης Σαββόπουλος
3. Κάποτε και τα λόγια ριζώνουν – παραδοσιακό ελληνικό
Νίκος Παπάζογλου
4. Ο τυφλός και ο κυνηγός – παραδοσιακό Νοτίου Αφρικής
Έλλη Πασπαλά
5. Το παιδί και το ψαράκι – παραδοσιακό ελληνικό
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
6. Η πούλια  και ο αυγερινός – παραδοσιακό ελληνικό
Δημήτρης Ζερβουδάκης
7. Ο τεμπέλης ποντικός – παραδοσιακό ελληνικό
Διονύσης Τσακνής
8. Βρεμμένα ‘ναι ή ξερά; – παραδοσιακό ελληνικό
Χρήστος Θηβαίος
9. Ο γέρος ξυλοκόπος και το λιοντάρι – παραδοσιακό ελληνικό
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
10. Από το βορρά στο νότο
Σαβίνα Γιαννάτου
11. Να του δώσω θέλω γρόσια να δω τι θα κάνει – παραδοσιακό ελληνικό
Λουδοβίκος των Ανωγείων
12. Υπό την Βασιλικήν Δρυν – διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Μελίνα Κανά
13. Αποφώνηση
14. Επιμύθιο: Για το δικό τους πάθος
τραγούδι: Δημήτρης Ζερβουδάκης, φιλική συμμετοχή: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Audio bitrate:192kbps
Audio format:mp3

ZijjFhQl.jpg

Αudio bitrate:224kbps
Audio format:mp3


EASYBYTEZ1.jpg

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you reply to this topic.

[/CENTER]

Share this post


Link to post
Share on other sites
triant

THANKS

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lekatis

👍

 

Ευχαριστώ 

Share this post


Link to post
Share on other sites
georgiaIo

thank u

Share this post


Link to post
Share on other sites
boukouvalas
Στις 6/4/2019 στις 5:34 ΠΜ, POPIKOSTAS είπε

 

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΝΑΣ [ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΑΦΗΓΗΣΗ] (MP3,256) ** ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ '60 [ΤΡΑΓΟΥΔΙ] (MP3,192) *** ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ [ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ] (MP3,224)

d2jCcjXl.jpg

Το παραμύθι στη ζωή του παιδιού
Της Δρ Χάρη Χαραλάμπους Αντρίκη, MD Παιδιάτρου

Σίγουρα δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι με ένα παραμύθι μπορείτε να καθηλώσετε στον τόπο και το πιο ζωηρό και ανήσυχο παιδί. Τα μικρά, αλλά και τα πιο μεγάλα παιδιά μπορούν να ακούν παραμύθια για ώρες ολόκληρες, σε σημείο που να ξεχνούν να φάνε.

Χάρη στα ωραία παραμύθια το παιδί σας παρακαλά να του δώσετε λίγη παράταση από την καθορισμένη ώρα του ύπνου. «Μαμά, ακόμα ένα παραμύθι και μετά θα πάμε για ύπνο». Και ύστερα ακόμα ένα, που θα είναι το τελευταίο, μετά άλλο ένα πάλι τελευταίο... Το παιδί έμαθε πια απ' έξω το παραμύθι, μάλιστα διορθώνει τη γιαγιά ή τη μαμά αν κάνουν κάποιο λάθος. Αλλά πάλι θέλει να ακούσει ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι.

Γιατί όμως τα παιδία αγαπούν τόσο. πολύ τα παραμύθια; Επειδή σ' αυτά βλέπουν ένα υπέροχο, μαγικό και εξαίσιο κόσμο, στον οποίο πάντοτε το καλό νικά το κακό, ο ήρωας πάντοτε κατορθώνει να εκπληρώσει τις επιθυμίες και τους σκοπούς του και τελικά όλοι μένουν ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι.

Αν διαβάσετε ή διηγηθείτε στο παιδί παραμύθι με κακό τέλος δεν θα του αρέσει και δεν θα θέλει να το ξανακούσει ακόμα κι όταν πείτε πως η κακιά μάγισσα έκανε μάγια στην ωραία κοπέλα του παραμυθιού ο ανυπόμονος μικρός ακροατής σας βιάζεται να επεξηγήσει: «Ναι, αλλά ο πρίγκιπας θα έρθει και θα διαλύσει τα μάγια».

TmYG6z0l.jpg

Τα παραμύθια είναι ωφέλιμα για τα μικρά παιδιά γιατί αναπτύσσουν τη φαντασία τους, το αίσθημα τους για το καλό και το κακό, το ωραίο και το άσχημο. Τα παραμύθια εμπλουτίζουν τις γνώσεις και το λεξιλόγιο τους, διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Γι' αυτό και εσείς δεν πρέπει να αποφεύγετε να διαβάζετε παραμύθια στα παιδιά.

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να ακούν παραμύθια για άγρια θηρία, κακές μάγισσες και στρίγκλες, που παίρνουν τα παιδιά στη σακούλα τους. Την επόμενη νύχτα το παιδάκι βλέπει στο όνειρο του την κακή μάγισσα και εσείς θα το ακούσετε να φωνάζει: «Η μάγισσα, η μάγισσα...», αγκαλιάζοντας σας σφικτά.

Τα παιδιά αγαπούν όλα τα ωραία παραμύθια αλλά τα αγοράκια ιδιαίτερα προτιμούν αυτά που εξυμνούν τον ηρωισμό, ενώ στα κοριτσάκια αρέσουν το παραμύθια όπου η μικρή ηρωίδα, όπως για παράδειγμα η Σταχτοπούτα διακρίνεται όχι μόνο για την ομορφιά της, αλλά για την καλοσύνη και την εργατικότητα της.

Μην συνηθίζετε τα παιδιά να ακούν μόνο παθητικά τα παραμύθια. Ενθαρρύνετε τα κι αυτά να σας διηγούνται. Μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία: από τη μητέρα δυο παραμύθια και από το παιδί ένα. Όταν διηγείται ένα παραμύθι το παιδί προσπαθεί να χρησιμοποιεί λογοτεχνικές εκφράσεις, αφομοιώνει το γλωσσικό τονισμό και προσδίδει στη φωνούλα του χρώμα. Από την άλλη είναι πολύ βασικό να μην το συνηθίζουμε στα έτοιμα.

TOc5rp2l.jpg

Το μειονέκτημα των παραμυθιών από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το γραμμόφωνο, το τηλέφωνο έγκειται ακριβώς στο ότι προάγουν στα παιδιά την ομιλητική τεμπελιά. Κάποτε ο μικρός ακροατής καβαλούσε το καλάμι που γινόταν το άλογο του. Τώρα καβαλάει πραγματικά άλογο, και κουνιέται πάνω του στο λούνα παρκ. Όλα του σερβίρονται έτοιμα και το παιδί δεν συνηθίζει ή ξεμαθαίνει να κάνει κάτι μόνο του. Έτσι γίνεται και με τα παραμύθια, που του σερβίρονται έτοιμα.

Παλιότερα, τα παιδιά κάθονταν πολλά μαζί σε ένα μεγάλο κύκλο, όπου ένα από αυτά διηγείται συναρπαστικά το πιο νέο και ενδιαφέρον παραμύθι. Μετά κάποιο άλλο παιδί με τη σειρά του διηγείται το δικό του παραμύθι. Ενώ τώρα στην καθορισμένη ώρα τρέχουν μπροστά στην τηλεόραση για να μην χάσουν το παιδικό πρόγραμμα.

Ή αν για παράδειγμα η μητέρα πρέπει να πάει μέχρι το κατάστημα για να είναι σίγουρη πως τα παιδιά της θα κάτσουν σπίτι ήσυχα και φρόνιμα, τους βάζει μια βιντεοκασέτα με το λύκο και τα εφτά κατσικάκια. Έτσι, το παιδί μετατρέπεται σε παθητικό τηλεθεατή.

Αυτή η μόδα έχει κυριέψει τα μικρό παιδιά σε πόλεις και χωριά, ακόμα και τους μαθητές. Αντί να διαβάζουν διηγήματα και παραμύθια από βιβλία, επειδή είναι πιο δύσκολο και πιο αργό, συχνά προτιμούν να τα ακούν έτοιμα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή το βίντεο. Τέρμα στην πρωτοβουλία των παιχνιδιών, τέρμα στο ενδιαφέρον για αφήγηση παραμυθιών, τέρμα στην δημιουργική φαντασία του παιδιού.

Γι' αυτό μην αφήνετε τα παιδιά σας να το παρακάνουν με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το βίντεο.
[www.e-mythos.eu]

XU7EVVAl.jpg

Το μαγικό χρυσόψαρο...

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν σε ένα παραθαλάσσιο χωριό δύο αδέρφια με τους γονείς τους. Τα παιδιά αγαπούσαν πολύ τη θάλασσα και το ψάρεμα.

΄Ενα πρωϊνό χωρίς να ρωτήσουν τον πατέρα τους, πήραν τη βάρκα του και πήγαν για ψάρεμα. ΄Ομως σηκώθηκε τρικυμία, τα κουπιά τους έπεσαν στη θάλασσα και χάθηκαν στα κύματα. Μέσα από τον κουβά με τα ψάρια άκουσαν έκπληκτοι ένα χρυσόψαρο να λέει με ανθρώπινη φωνή:

FYNR1ahl.jpg

-Σας παρακαλώ, αφήστε με να ζήσω και εγώ θα πραγματοποιήσω τρείς ευχές, μόνο που δεν μπορώ να κάνω πραγματική την ευχή να πάτε από εκεί που ήρθατε!

Τα παιδιά το έβαλαν στη γυάλα. Το κορίτσι του ζήτησε ένα μικρό κρεβάτι, 5 φορέματα, 1 ζευγάρι λουστρίνια, το αγόρι ένα ψαροντούφεκο, 1 μαγιό και φαγητό πρωί, μεσημέρι, βράδυ.

Έτσι λοιπόν είχαν ότι επιθυμούσαν και καθώς ο καιρός παιρνούσε άρχισαν να ξεχνούν τους γονείς τους.

Jsa1NN7l.jpg

Μιά μέρα είδαν ένα νησάκι και ζήτησαν από το χρυσόψαρο να τους δώσει ένα ζευγάρι κουπιά για να φτάσουν στην ακτή. Μόλις βγήκαν χάρηκαν πολύ που πατούσαν πάλι σε στεριά και αποφάσισαν να εξερευνήσουν το νησί, μήπως βρούν κάποιους ανθρώπους. Πράγματι στην άλλη πλευρά αντίκρυσαν μια φυλή μαύρων να χορεύουν και να τραγουδούν.

-Ποιά φυλή είστε του ρώτησαν.

-Είμαστε η φυλή του γέλιου, αγαπάμε τη χαρά και την ειρήνη και σας καλούμε να μείνετε κοντά μας, όσο θέλετε !

Τα παιδιά δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση των καινούριων τους φίλων. Για ένα διάστημα όλα κυλούσαν ήρεμα και ειρηνικά και τα παιδιά έμαθαν να κάνουν βουτιές, να πιάνουν όμορφα κοχύλια, να φτιάχνουν κολιέ από λουλούδια και να χαίρονται τη φιλία και την αγάπη απλών ανθρώπων.

teuS828l.jpg

Μια μέρα όμως είδαν από μακρυά πολλές βάρκες να πλησιάζουν το νησί. Μέσα ήταν ιθαγενείς οπλισμένοι με κοντάρια και ρόπαλα, τραγουδώντας πολεμικά τραγούδια. Ήταν η φυλή του πολέμου που ήθελε να κατακτήσει το μικρό ειρηνικό νησάκι. Αμέσως σήμανε συναγερμός κι έτρεξαν όλοι οι κάτοικοι της φυλής κοντά στα παιδιά τους. Τι φοβερό θα γινόταν ;

Τα παιδιά θυμήθηκαν ότι μπορούσαν να ζητήσουν ακόμα μία χάρη από το φίλο τους το χρυσόψαρο. Χωρίς να διστάσουν ούτε στιγμή του ζήτησαν να πραγματοποιήσει την τρίτη και τελευταία τους ευχή: να σταματήσει τη φυλή του πολέμου, ώστε να μην καταστρέψει τους αγαπημένους συντρόφους τους της φυλής του γέλιου. Το χρυσόψαρο συγκινημένο από τα λόγια τους, σήκωσε αμέσως φοβερή τρικυμία με τεράστια κύματα και ανάγκασε τους έντρομους κακούς ιθαγενείς της φυλής του πολέμου να γυρίσουν στο νησί τους.

1XQQf0Cl.jpg

Οι άνθρωποι της φυλής του γέλιου οργάνωσαν μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσουν τα παιδιά και το χρυσόψαρο για την μεγάλη βοήθεια που πρόσφεραν στο νησί τους. Τραγούδησαν, χόρεψαν γύρω από μεγάλες φωτιές και πρόσφεραν όμορφα δώρα στα παιδιά. ΄Επειτα όλοι μαζί πήγαν στην ακροθαλασσιά και έριξαν το μικρό χρυσόψαρο πίσω στη θάλασσα, εκεί που πάντα ανήκε.

Το μαγικό χρυσόψαρο που είχε αγαπήσει πολύ τα παιδιά, για την μεγάλη τους καλοσύνη, αποφάσισε μυστικά, να εκπληρώσει ακόμα μια ευχή τους, τη μεγαλύτερη από όλες και ευχήθηκε να ξαναβρούν οι γονείς τα παιδιά τους!

nssne0Pl.jpg

ONzIXC2l.gif

Πέρασε κάμποσος καιρός, τα παιδιά μεγάλωσαν κι άρχισαν να νοσταλγούν τη ζωή τους στο χωριό, τους γονείς τους και τους παλιούς τους φίλους. Οι κάτοικοι της φυλής του γέλιου προσπαθούσαν να τα παρηγορήσουν, αλλά άδικα, εκείνα αγνάντευαν συνέχεια το πέλαγος. ΄Ωσπου μια μέρα ένα μεγάλο καράβι πλησίασε το νησί. Μια βάρκα κατέβηκε στη θάλασσα που μέσα ήταν ένας κύριος και μια κυρία. Ποιοί να είναι;

qy4Gt8gl.jpg

Τα παιδιά αναγνώρισαν τους αγαπημένους τους γονείς που αναζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια σ΄όλη τη γη. Οι γονείς δεν πίστευαν στα μάτια τους, πόσο πολύ είχαν μεγαλώσει τα παιδιά. Αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν, έκλαψαν κι ευχαρίστησαν και τη φυλή του γέλιου για τη φιλοξενία και την αγάπη που έδωσαν στα παιδιά τους. Το μικρό χρυσόψαρο με τη μεγάλη καρδιά είχε κάνει το θαύμα του!
[copy apo ti thalassa tou diadiktiou - karavaki.pblogs.gr]

lj2XCxdl.jpg

Στα παιδικά του ’60 μας εκπλήσσουν με ερμηνείες τους οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Τζένη Βάνου, Τρίο Μπελκάντο, Αννα Φόνσου, Τζένη Καρέζη, Ντίνος Ηλιόπουλος σε τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Νίκου Γούναρη, Δήμου Μούτση, Γεράσιμου Λαβράνου Γιώργου Κατσαρού, Απόστολου Καλδάρα και στίχους Αλεκου Σακελλάριου, Κώστα Πρετεντέρη, Γιώργου Γιαννακόπουλου, Γιώργου Οικονομίδη και πολλών άλλων. Ποιος δεν έχει τραγουδήσει «Το χρυσόψα-ρο» ή το «Πετεινάρι» ή ακόμη το «Ξέρω κάποιο αστέρι» και το «Γκέο Βαγκέο».

Συνθέτης:ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ,ΤΑΚΗΣ ΜΩΡΑΚΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ,ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ,ΙΩΣΗΦ ΡΙΤΣΙΑΡΔΗΣ,ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΑΘΗΣ,  ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΕΝΤΗΣ,ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΑΣ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ,ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ,ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΛΙΔΗΣ,ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ,ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ,ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ,ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ

Στιχουργός:ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ,ΡΕΤΗ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ,ΤΑΚΗΣ ΜΩΡΑΚΗΣ,ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ,ΘΑΝΟΣ ΣΟΦΟΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΕΝΤΗΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΝΗΣ,ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ,ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ,ΘΑΝΟΣ ΣΑΝΤΑΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ,ΑΜΙΛΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ,ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

GRGEv08l.jpg

CD1
1ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ - Αλίκη Βουγιουκλάκη
2 Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
3 ΤΟ ΠΕΤΕΙΝΑΡΙ - Ρένα Βλαχοπούλου
4 Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΖΙΤΖΙΚΙ - Νίκος Νομικός
5 ΕΝΑΣ ΓΑΤΟΣ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ - Τζένη Καρέζη, Τρίο Μπελκάντο
6 ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΔΑ ΚΛΑΡΙΝΟ - Τρίο Μπελκάντο
7 ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ - Εύη Μυλοπούλου
8 ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ - Νάντια Κωνσταοπούλου
9 ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΚΥΛΙΤΣΑ - Νινέτ Λαβάρ
10 ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙ - Γιάννης Καλατζόπουλος, Μίρκα Καλατζοπούλου
11 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ - Τζένη Βάνου
12 ΡΙΚΟ ΡΙΚΟΚΟ - Νινέτ Λαβάρ
13 ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ - Εύη Μυλοπούλου
14 ΠΙΤΣΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟ - Νινέτ Λαβάρ
15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Τρίο Μπελκάντο
16 ΡΙΑ ΡΙΑ ΡΟ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
17 ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟ - Τζένη Βάνου
18 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ ΜΟΥ - Φώτης Δήμας
19 Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΜΟΥ Ο ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μορένο
20 ΤΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ - Γιάννης Καλατζόπουλος

IMflVDdl.jpg

21 ΠΙΝΑΚΩΤΗ - Αντζελα Ζήλια, Τρίο Μπελκάντο
22 ΤΟ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ - Τζένη Καρέζη, Ντίνος Ηλιόπουλος
23 ΦΟΥΝΤΟΥΚΑΚΙ ΜΟΥ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
24 ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ ΜΟΥ - Μάριον Σίβα, Γιάννης Μάνος
25 ΤΟ ΣΑΡΑΒΑΛΑΚΙ ΜΟΥ - Τζένη Καρέζη, Πέτρος Κυριακός
26 ΜΑΓΙΑΠΡΙΛΟ - Εύη Μυλοπούλου
27 ΓΚΕΟ ΒΑΓΚΕΟ - Τζένη Βάνου, Τρίο Μπελκάντο
28 ΤΟ ΠΥΡΟΦΑΝΙ - Φώτης Δήμας
29 ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ ΜΟΥ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μπελκάντο
30 ΞΕΡΩ ΜΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ - Εύη Μυλοπούλου
31 ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΜΕΣ' ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ - Μαίρη Λω
32 ΞΕΡΩ ΚΑΠΟΙΟ ΑΣΤΕΡΙ - Τζένη Βάνου, Τώνης Μαρούδας
33 Η ΚΟΤΑ Η ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ - Νίκος Γούναρης
34 ΚΟΠΟΛΙΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ - Εύη Μυλοπούλου
35 ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ - Καίτη Μπελίντα
36 ΑΧ ΠΑΠΑΓΑΛΕ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μπελκάντο
37 ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ - Εύη Μυλοπούλου
38 ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - Ρένα Παγκράτη
39 Η ΕΚΔΡΟΜΗ - Ρένα Παγκράτη
40 ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ - Αλίκη Βουγιουκλάκη

Audio bitrate:256kbps
Audio format:mp3

dxzM3lSl.jpg

Μια φορά κι ένα καιρό λοιπόν, ήταν ένα περιοδικό που το έλεγαν «ΜΕΤΡΟ»!
Το «Μετρό» μας χάρισε πολλές όμορφες στιγμές, πολλά υπέροχα κείμενα και συνεντεύξεις, πολλά cd και dvd. Όμως, το ωραιότερο δώρο που μας έκανε ήταν 2 cd που κυκλοφόρησαν σε διαφορετικά τεύχη του περιοδικού, δύο παραγωγές που όμοιές τους δεν υπήρξαν (και δε φαντάζομαι να υπάρξουν και στο μέλλον!).
Οι υπεύθυνοι του περιοδικού θέλησαν να βγάλουν ένα cd με παραμύθια και διηγήματα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο! Ποιος θα διάβαζε όμως αυτά τα παραμύθια; Ίσως κάποιος ηθοποιός. Και γιατί να είναι ένας και να μην είναι πολλοί; Να λέει ο καθένας ένα παραμύθι ή ένα διήγημα. Και γιατί να είναι ηθοποιοί; Να είναι κάτι άλλο! Ας πούμε, να είναι συνθέτες, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί! Να μαζευτούν οι παραμυθάδες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και να μας πουν από ένα παραμύθι. Χωρίς τις μουσικές και τους στίχους τους, χωρίς να τραγουδήσουν. Απλά, να μας διαβάσουν ένα παραμύθι. Ακούγεται δύσκολο να «μαζευτούν» και να συντονιστούν τόσοι άνθρωποι του τραγουδιού για μια τέτοια παραγωγή. Κι όμως! Οι υπεύθυνοι του «Μετρό» τα κατάφεραν και μαζί με ένα τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε το πρώτο cd με τίτλο:
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ …
Παραμύθια και διηγήματα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο

Δε υπήρξε ποτέ συνάντηση τόσων ανθρώπων του ελληνικού τραγουδιού σε ένα cd, στο οποίο μάλιστα δε «συνομιλούν» με τραγούδια, αλλά με παραμύθια! Από τον μεγάλο παραμυθά του ελληνικού τραγουδιού Διονύση Σαββόπουλο, μέχρι την Έλλη Πασπαλά, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Χρήστο Θηβαίο, όλοι οι αφηγητές ξαναγίνονται παιδιά! Απίθανες οι αφηγήσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Διονύση Τσακνή και του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Η Σαβίνα Γιαννάτου αυτοσχεδιάζει με τη φωνή της, ο Νίκος Παπάζογλου γίνεται ένα σκανταλιάρικο παιδί, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων αφηγείται όπως τραγουδάει, ενώ τη μεγάλη έκπληξη κάνει η Μελίνα Κανά που διαβάζει ένα διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη! Το συγκρότημα Θέρος υπογράφει τη μουσική στο εισαγωγικό κομμάτι και στο τελευταίο τραγούδι (στίχοι – μουσικοί: Αριστείδης Χατζησταύρου), ενώ με διάφορα μουσικά όργανα αναπαράγουν τους ήχους που συνοδεύουν τις αφηγήσεις.

1. Εισαγωγικό (ορχηστρικό κομμάτι του συγκροτήματος «Θέρος»)
2. Το φίδι – παραδοσιακό ελληνικό
Διονύσης Σαββόπουλος
3. Κάποτε και τα λόγια ριζώνουν – παραδοσιακό ελληνικό
Νίκος Παπάζογλου
4. Ο τυφλός και ο κυνηγός – παραδοσιακό Νοτίου Αφρικής
Έλλη Πασπαλά
5. Το παιδί και το ψαράκι – παραδοσιακό ελληνικό
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
6. Η πούλια  και ο αυγερινός – παραδοσιακό ελληνικό
Δημήτρης Ζερβουδάκης
7. Ο τεμπέλης ποντικός – παραδοσιακό ελληνικό
Διονύσης Τσακνής
8. Βρεμμένα ‘ναι ή ξερά; – παραδοσιακό ελληνικό
Χρήστος Θηβαίος
9. Ο γέρος ξυλοκόπος και το λιοντάρι – παραδοσιακό ελληνικό
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
10. Από το βορρά στο νότο
Σαβίνα Γιαννάτου
11. Να του δώσω θέλω γρόσια να δω τι θα κάνει – παραδοσιακό ελληνικό
Λουδοβίκος των Ανωγείων
12. Υπό την Βασιλικήν Δρυν – διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Μελίνα Κανά
13. Αποφώνηση
14. Επιμύθιο: Για το δικό τους πάθος
τραγούδι: Δημήτρης Ζερβουδάκης, φιλική συμμετοχή: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Audio bitrate:192kbps
Audio format:mp3

ZijjFhQl.jpg

Αudio bitrate:224kbps
Audio format:mp3


EASYBYTEZ1.jpg

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you reply to this topic.

[/CENTER]

ευχαριστω

Share this post


Link to post
Share on other sites
Greco 400

Efxaristo poly

Share this post


Link to post
Share on other sites
mopa1980
Στις ‎6‎/‎4‎/‎2019 στις 5:34 ΠΜ, POPIKOSTAS είπε

 

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΝΑΣ [ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΑΦΗΓΗΣΗ] (MP3,256) ** ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ '60 [ΤΡΑΓΟΥΔΙ] (MP3,192) *** ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ [ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ] (MP3,224)

d2jCcjXl.jpg

Το παραμύθι στη ζωή του παιδιού
Της Δρ Χάρη Χαραλάμπους Αντρίκη, MD Παιδιάτρου

Σίγουρα δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι με ένα παραμύθι μπορείτε να καθηλώσετε στον τόπο και το πιο ζωηρό και ανήσυχο παιδί. Τα μικρά, αλλά και τα πιο μεγάλα παιδιά μπορούν να ακούν παραμύθια για ώρες ολόκληρες, σε σημείο που να ξεχνούν να φάνε.

Χάρη στα ωραία παραμύθια το παιδί σας παρακαλά να του δώσετε λίγη παράταση από την καθορισμένη ώρα του ύπνου. «Μαμά, ακόμα ένα παραμύθι και μετά θα πάμε για ύπνο». Και ύστερα ακόμα ένα, που θα είναι το τελευταίο, μετά άλλο ένα πάλι τελευταίο... Το παιδί έμαθε πια απ' έξω το παραμύθι, μάλιστα διορθώνει τη γιαγιά ή τη μαμά αν κάνουν κάποιο λάθος. Αλλά πάλι θέλει να ακούσει ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι.

Γιατί όμως τα παιδία αγαπούν τόσο. πολύ τα παραμύθια; Επειδή σ' αυτά βλέπουν ένα υπέροχο, μαγικό και εξαίσιο κόσμο, στον οποίο πάντοτε το καλό νικά το κακό, ο ήρωας πάντοτε κατορθώνει να εκπληρώσει τις επιθυμίες και τους σκοπούς του και τελικά όλοι μένουν ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι.

Αν διαβάσετε ή διηγηθείτε στο παιδί παραμύθι με κακό τέλος δεν θα του αρέσει και δεν θα θέλει να το ξανακούσει ακόμα κι όταν πείτε πως η κακιά μάγισσα έκανε μάγια στην ωραία κοπέλα του παραμυθιού ο ανυπόμονος μικρός ακροατής σας βιάζεται να επεξηγήσει: «Ναι, αλλά ο πρίγκιπας θα έρθει και θα διαλύσει τα μάγια».

TmYG6z0l.jpg

Τα παραμύθια είναι ωφέλιμα για τα μικρά παιδιά γιατί αναπτύσσουν τη φαντασία τους, το αίσθημα τους για το καλό και το κακό, το ωραίο και το άσχημο. Τα παραμύθια εμπλουτίζουν τις γνώσεις και το λεξιλόγιο τους, διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Γι' αυτό και εσείς δεν πρέπει να αποφεύγετε να διαβάζετε παραμύθια στα παιδιά.

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να ακούν παραμύθια για άγρια θηρία, κακές μάγισσες και στρίγκλες, που παίρνουν τα παιδιά στη σακούλα τους. Την επόμενη νύχτα το παιδάκι βλέπει στο όνειρο του την κακή μάγισσα και εσείς θα το ακούσετε να φωνάζει: «Η μάγισσα, η μάγισσα...», αγκαλιάζοντας σας σφικτά.

Τα παιδιά αγαπούν όλα τα ωραία παραμύθια αλλά τα αγοράκια ιδιαίτερα προτιμούν αυτά που εξυμνούν τον ηρωισμό, ενώ στα κοριτσάκια αρέσουν το παραμύθια όπου η μικρή ηρωίδα, όπως για παράδειγμα η Σταχτοπούτα διακρίνεται όχι μόνο για την ομορφιά της, αλλά για την καλοσύνη και την εργατικότητα της.

Μην συνηθίζετε τα παιδιά να ακούν μόνο παθητικά τα παραμύθια. Ενθαρρύνετε τα κι αυτά να σας διηγούνται. Μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία: από τη μητέρα δυο παραμύθια και από το παιδί ένα. Όταν διηγείται ένα παραμύθι το παιδί προσπαθεί να χρησιμοποιεί λογοτεχνικές εκφράσεις, αφομοιώνει το γλωσσικό τονισμό και προσδίδει στη φωνούλα του χρώμα. Από την άλλη είναι πολύ βασικό να μην το συνηθίζουμε στα έτοιμα.

TOc5rp2l.jpg

Το μειονέκτημα των παραμυθιών από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το γραμμόφωνο, το τηλέφωνο έγκειται ακριβώς στο ότι προάγουν στα παιδιά την ομιλητική τεμπελιά. Κάποτε ο μικρός ακροατής καβαλούσε το καλάμι που γινόταν το άλογο του. Τώρα καβαλάει πραγματικά άλογο, και κουνιέται πάνω του στο λούνα παρκ. Όλα του σερβίρονται έτοιμα και το παιδί δεν συνηθίζει ή ξεμαθαίνει να κάνει κάτι μόνο του. Έτσι γίνεται και με τα παραμύθια, που του σερβίρονται έτοιμα.

Παλιότερα, τα παιδιά κάθονταν πολλά μαζί σε ένα μεγάλο κύκλο, όπου ένα από αυτά διηγείται συναρπαστικά το πιο νέο και ενδιαφέρον παραμύθι. Μετά κάποιο άλλο παιδί με τη σειρά του διηγείται το δικό του παραμύθι. Ενώ τώρα στην καθορισμένη ώρα τρέχουν μπροστά στην τηλεόραση για να μην χάσουν το παιδικό πρόγραμμα.

Ή αν για παράδειγμα η μητέρα πρέπει να πάει μέχρι το κατάστημα για να είναι σίγουρη πως τα παιδιά της θα κάτσουν σπίτι ήσυχα και φρόνιμα, τους βάζει μια βιντεοκασέτα με το λύκο και τα εφτά κατσικάκια. Έτσι, το παιδί μετατρέπεται σε παθητικό τηλεθεατή.

Αυτή η μόδα έχει κυριέψει τα μικρό παιδιά σε πόλεις και χωριά, ακόμα και τους μαθητές. Αντί να διαβάζουν διηγήματα και παραμύθια από βιβλία, επειδή είναι πιο δύσκολο και πιο αργό, συχνά προτιμούν να τα ακούν έτοιμα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή το βίντεο. Τέρμα στην πρωτοβουλία των παιχνιδιών, τέρμα στο ενδιαφέρον για αφήγηση παραμυθιών, τέρμα στην δημιουργική φαντασία του παιδιού.

Γι' αυτό μην αφήνετε τα παιδιά σας να το παρακάνουν με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το βίντεο.
[www.e-mythos.eu]

XU7EVVAl.jpg

Το μαγικό χρυσόψαρο...

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν σε ένα παραθαλάσσιο χωριό δύο αδέρφια με τους γονείς τους. Τα παιδιά αγαπούσαν πολύ τη θάλασσα και το ψάρεμα.

΄Ενα πρωϊνό χωρίς να ρωτήσουν τον πατέρα τους, πήραν τη βάρκα του και πήγαν για ψάρεμα. ΄Ομως σηκώθηκε τρικυμία, τα κουπιά τους έπεσαν στη θάλασσα και χάθηκαν στα κύματα. Μέσα από τον κουβά με τα ψάρια άκουσαν έκπληκτοι ένα χρυσόψαρο να λέει με ανθρώπινη φωνή:

FYNR1ahl.jpg

-Σας παρακαλώ, αφήστε με να ζήσω και εγώ θα πραγματοποιήσω τρείς ευχές, μόνο που δεν μπορώ να κάνω πραγματική την ευχή να πάτε από εκεί που ήρθατε!

Τα παιδιά το έβαλαν στη γυάλα. Το κορίτσι του ζήτησε ένα μικρό κρεβάτι, 5 φορέματα, 1 ζευγάρι λουστρίνια, το αγόρι ένα ψαροντούφεκο, 1 μαγιό και φαγητό πρωί, μεσημέρι, βράδυ.

Έτσι λοιπόν είχαν ότι επιθυμούσαν και καθώς ο καιρός παιρνούσε άρχισαν να ξεχνούν τους γονείς τους.

Jsa1NN7l.jpg

Μιά μέρα είδαν ένα νησάκι και ζήτησαν από το χρυσόψαρο να τους δώσει ένα ζευγάρι κουπιά για να φτάσουν στην ακτή. Μόλις βγήκαν χάρηκαν πολύ που πατούσαν πάλι σε στεριά και αποφάσισαν να εξερευνήσουν το νησί, μήπως βρούν κάποιους ανθρώπους. Πράγματι στην άλλη πλευρά αντίκρυσαν μια φυλή μαύρων να χορεύουν και να τραγουδούν.

-Ποιά φυλή είστε του ρώτησαν.

-Είμαστε η φυλή του γέλιου, αγαπάμε τη χαρά και την ειρήνη και σας καλούμε να μείνετε κοντά μας, όσο θέλετε !

Τα παιδιά δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση των καινούριων τους φίλων. Για ένα διάστημα όλα κυλούσαν ήρεμα και ειρηνικά και τα παιδιά έμαθαν να κάνουν βουτιές, να πιάνουν όμορφα κοχύλια, να φτιάχνουν κολιέ από λουλούδια και να χαίρονται τη φιλία και την αγάπη απλών ανθρώπων.

teuS828l.jpg

Μια μέρα όμως είδαν από μακρυά πολλές βάρκες να πλησιάζουν το νησί. Μέσα ήταν ιθαγενείς οπλισμένοι με κοντάρια και ρόπαλα, τραγουδώντας πολεμικά τραγούδια. Ήταν η φυλή του πολέμου που ήθελε να κατακτήσει το μικρό ειρηνικό νησάκι. Αμέσως σήμανε συναγερμός κι έτρεξαν όλοι οι κάτοικοι της φυλής κοντά στα παιδιά τους. Τι φοβερό θα γινόταν ;

Τα παιδιά θυμήθηκαν ότι μπορούσαν να ζητήσουν ακόμα μία χάρη από το φίλο τους το χρυσόψαρο. Χωρίς να διστάσουν ούτε στιγμή του ζήτησαν να πραγματοποιήσει την τρίτη και τελευταία τους ευχή: να σταματήσει τη φυλή του πολέμου, ώστε να μην καταστρέψει τους αγαπημένους συντρόφους τους της φυλής του γέλιου. Το χρυσόψαρο συγκινημένο από τα λόγια τους, σήκωσε αμέσως φοβερή τρικυμία με τεράστια κύματα και ανάγκασε τους έντρομους κακούς ιθαγενείς της φυλής του πολέμου να γυρίσουν στο νησί τους.

1XQQf0Cl.jpg

Οι άνθρωποι της φυλής του γέλιου οργάνωσαν μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσουν τα παιδιά και το χρυσόψαρο για την μεγάλη βοήθεια που πρόσφεραν στο νησί τους. Τραγούδησαν, χόρεψαν γύρω από μεγάλες φωτιές και πρόσφεραν όμορφα δώρα στα παιδιά. ΄Επειτα όλοι μαζί πήγαν στην ακροθαλασσιά και έριξαν το μικρό χρυσόψαρο πίσω στη θάλασσα, εκεί που πάντα ανήκε.

Το μαγικό χρυσόψαρο που είχε αγαπήσει πολύ τα παιδιά, για την μεγάλη τους καλοσύνη, αποφάσισε μυστικά, να εκπληρώσει ακόμα μια ευχή τους, τη μεγαλύτερη από όλες και ευχήθηκε να ξαναβρούν οι γονείς τα παιδιά τους!

nssne0Pl.jpg

ONzIXC2l.gif

Πέρασε κάμποσος καιρός, τα παιδιά μεγάλωσαν κι άρχισαν να νοσταλγούν τη ζωή τους στο χωριό, τους γονείς τους και τους παλιούς τους φίλους. Οι κάτοικοι της φυλής του γέλιου προσπαθούσαν να τα παρηγορήσουν, αλλά άδικα, εκείνα αγνάντευαν συνέχεια το πέλαγος. ΄Ωσπου μια μέρα ένα μεγάλο καράβι πλησίασε το νησί. Μια βάρκα κατέβηκε στη θάλασσα που μέσα ήταν ένας κύριος και μια κυρία. Ποιοί να είναι;

qy4Gt8gl.jpg

Τα παιδιά αναγνώρισαν τους αγαπημένους τους γονείς που αναζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια σ΄όλη τη γη. Οι γονείς δεν πίστευαν στα μάτια τους, πόσο πολύ είχαν μεγαλώσει τα παιδιά. Αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν, έκλαψαν κι ευχαρίστησαν και τη φυλή του γέλιου για τη φιλοξενία και την αγάπη που έδωσαν στα παιδιά τους. Το μικρό χρυσόψαρο με τη μεγάλη καρδιά είχε κάνει το θαύμα του!
[copy apo ti thalassa tou diadiktiou - karavaki.pblogs.gr]

lj2XCxdl.jpg

Στα παιδικά του ’60 μας εκπλήσσουν με ερμηνείες τους οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Τζένη Βάνου, Τρίο Μπελκάντο, Αννα Φόνσου, Τζένη Καρέζη, Ντίνος Ηλιόπουλος σε τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Νίκου Γούναρη, Δήμου Μούτση, Γεράσιμου Λαβράνου Γιώργου Κατσαρού, Απόστολου Καλδάρα και στίχους Αλεκου Σακελλάριου, Κώστα Πρετεντέρη, Γιώργου Γιαννακόπουλου, Γιώργου Οικονομίδη και πολλών άλλων. Ποιος δεν έχει τραγουδήσει «Το χρυσόψα-ρο» ή το «Πετεινάρι» ή ακόμη το «Ξέρω κάποιο αστέρι» και το «Γκέο Βαγκέο».

Συνθέτης:ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ,ΤΑΚΗΣ ΜΩΡΑΚΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ,ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ,ΙΩΣΗΦ ΡΙΤΣΙΑΡΔΗΣ,ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΑΘΗΣ,  ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΕΝΤΗΣ,ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΑΣ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ,ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ,ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΛΙΔΗΣ,ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ,ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ,ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ,ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ

Στιχουργός:ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ,ΡΕΤΗ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ,ΤΑΚΗΣ ΜΩΡΑΚΗΣ,ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ,ΘΑΝΟΣ ΣΟΦΟΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΕΝΤΗΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΝΗΣ,ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ,ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ,ΘΑΝΟΣ ΣΑΝΤΑΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ,ΑΜΙΛΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ,ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

GRGEv08l.jpg

CD1
1ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ - Αλίκη Βουγιουκλάκη
2 Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
3 ΤΟ ΠΕΤΕΙΝΑΡΙ - Ρένα Βλαχοπούλου
4 Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΖΙΤΖΙΚΙ - Νίκος Νομικός
5 ΕΝΑΣ ΓΑΤΟΣ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ - Τζένη Καρέζη, Τρίο Μπελκάντο
6 ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΔΑ ΚΛΑΡΙΝΟ - Τρίο Μπελκάντο
7 ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ - Εύη Μυλοπούλου
8 ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ - Νάντια Κωνσταοπούλου
9 ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΚΥΛΙΤΣΑ - Νινέτ Λαβάρ
10 ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙ - Γιάννης Καλατζόπουλος, Μίρκα Καλατζοπούλου
11 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ - Τζένη Βάνου
12 ΡΙΚΟ ΡΙΚΟΚΟ - Νινέτ Λαβάρ
13 ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ - Εύη Μυλοπούλου
14 ΠΙΤΣΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟ - Νινέτ Λαβάρ
15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Τρίο Μπελκάντο
16 ΡΙΑ ΡΙΑ ΡΟ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
17 ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟ - Τζένη Βάνου
18 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ ΜΟΥ - Φώτης Δήμας
19 Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΜΟΥ Ο ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μορένο
20 ΤΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ - Γιάννης Καλατζόπουλος

IMflVDdl.jpg

21 ΠΙΝΑΚΩΤΗ - Αντζελα Ζήλια, Τρίο Μπελκάντο
22 ΤΟ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ - Τζένη Καρέζη, Ντίνος Ηλιόπουλος
23 ΦΟΥΝΤΟΥΚΑΚΙ ΜΟΥ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
24 ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ ΜΟΥ - Μάριον Σίβα, Γιάννης Μάνος
25 ΤΟ ΣΑΡΑΒΑΛΑΚΙ ΜΟΥ - Τζένη Καρέζη, Πέτρος Κυριακός
26 ΜΑΓΙΑΠΡΙΛΟ - Εύη Μυλοπούλου
27 ΓΚΕΟ ΒΑΓΚΕΟ - Τζένη Βάνου, Τρίο Μπελκάντο
28 ΤΟ ΠΥΡΟΦΑΝΙ - Φώτης Δήμας
29 ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ ΜΟΥ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μπελκάντο
30 ΞΕΡΩ ΜΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ - Εύη Μυλοπούλου
31 ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΜΕΣ' ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ - Μαίρη Λω
32 ΞΕΡΩ ΚΑΠΟΙΟ ΑΣΤΕΡΙ - Τζένη Βάνου, Τώνης Μαρούδας
33 Η ΚΟΤΑ Η ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ - Νίκος Γούναρης
34 ΚΟΠΟΛΙΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ - Εύη Μυλοπούλου
35 ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ - Καίτη Μπελίντα
36 ΑΧ ΠΑΠΑΓΑΛΕ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μπελκάντο
37 ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ - Εύη Μυλοπούλου
38 ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - Ρένα Παγκράτη
39 Η ΕΚΔΡΟΜΗ - Ρένα Παγκράτη
40 ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ - Αλίκη Βουγιουκλάκη

Audio bitrate:256kbps
Audio format:mp3

dxzM3lSl.jpg

Μια φορά κι ένα καιρό λοιπόν, ήταν ένα περιοδικό που το έλεγαν «ΜΕΤΡΟ»!
Το «Μετρό» μας χάρισε πολλές όμορφες στιγμές, πολλά υπέροχα κείμενα και συνεντεύξεις, πολλά cd και dvd. Όμως, το ωραιότερο δώρο που μας έκανε ήταν 2 cd που κυκλοφόρησαν σε διαφορετικά τεύχη του περιοδικού, δύο παραγωγές που όμοιές τους δεν υπήρξαν (και δε φαντάζομαι να υπάρξουν και στο μέλλον!).
Οι υπεύθυνοι του περιοδικού θέλησαν να βγάλουν ένα cd με παραμύθια και διηγήματα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο! Ποιος θα διάβαζε όμως αυτά τα παραμύθια; Ίσως κάποιος ηθοποιός. Και γιατί να είναι ένας και να μην είναι πολλοί; Να λέει ο καθένας ένα παραμύθι ή ένα διήγημα. Και γιατί να είναι ηθοποιοί; Να είναι κάτι άλλο! Ας πούμε, να είναι συνθέτες, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί! Να μαζευτούν οι παραμυθάδες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και να μας πουν από ένα παραμύθι. Χωρίς τις μουσικές και τους στίχους τους, χωρίς να τραγουδήσουν. Απλά, να μας διαβάσουν ένα παραμύθι. Ακούγεται δύσκολο να «μαζευτούν» και να συντονιστούν τόσοι άνθρωποι του τραγουδιού για μια τέτοια παραγωγή. Κι όμως! Οι υπεύθυνοι του «Μετρό» τα κατάφεραν και μαζί με ένα τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε το πρώτο cd με τίτλο:
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ …
Παραμύθια και διηγήματα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο

Δε υπήρξε ποτέ συνάντηση τόσων ανθρώπων του ελληνικού τραγουδιού σε ένα cd, στο οποίο μάλιστα δε «συνομιλούν» με τραγούδια, αλλά με παραμύθια! Από τον μεγάλο παραμυθά του ελληνικού τραγουδιού Διονύση Σαββόπουλο, μέχρι την Έλλη Πασπαλά, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Χρήστο Θηβαίο, όλοι οι αφηγητές ξαναγίνονται παιδιά! Απίθανες οι αφηγήσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Διονύση Τσακνή και του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Η Σαβίνα Γιαννάτου αυτοσχεδιάζει με τη φωνή της, ο Νίκος Παπάζογλου γίνεται ένα σκανταλιάρικο παιδί, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων αφηγείται όπως τραγουδάει, ενώ τη μεγάλη έκπληξη κάνει η Μελίνα Κανά που διαβάζει ένα διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη! Το συγκρότημα Θέρος υπογράφει τη μουσική στο εισαγωγικό κομμάτι και στο τελευταίο τραγούδι (στίχοι – μουσικοί: Αριστείδης Χατζησταύρου), ενώ με διάφορα μουσικά όργανα αναπαράγουν τους ήχους που συνοδεύουν τις αφηγήσεις.

1. Εισαγωγικό (ορχηστρικό κομμάτι του συγκροτήματος «Θέρος»)
2. Το φίδι – παραδοσιακό ελληνικό
Διονύσης Σαββόπουλος
3. Κάποτε και τα λόγια ριζώνουν – παραδοσιακό ελληνικό
Νίκος Παπάζογλου
4. Ο τυφλός και ο κυνηγός – παραδοσιακό Νοτίου Αφρικής
Έλλη Πασπαλά
5. Το παιδί και το ψαράκι – παραδοσιακό ελληνικό
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
6. Η πούλια  και ο αυγερινός – παραδοσιακό ελληνικό
Δημήτρης Ζερβουδάκης
7. Ο τεμπέλης ποντικός – παραδοσιακό ελληνικό
Διονύσης Τσακνής
8. Βρεμμένα ‘ναι ή ξερά; – παραδοσιακό ελληνικό
Χρήστος Θηβαίος
9. Ο γέρος ξυλοκόπος και το λιοντάρι – παραδοσιακό ελληνικό
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
10. Από το βορρά στο νότο
Σαβίνα Γιαννάτου
11. Να του δώσω θέλω γρόσια να δω τι θα κάνει – παραδοσιακό ελληνικό
Λουδοβίκος των Ανωγείων
12. Υπό την Βασιλικήν Δρυν – διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Μελίνα Κανά
13. Αποφώνηση
14. Επιμύθιο: Για το δικό τους πάθος
τραγούδι: Δημήτρης Ζερβουδάκης, φιλική συμμετοχή: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Audio bitrate:192kbps
Audio format:mp3

ZijjFhQl.jpg

Αudio bitrate:224kbps
Audio format:mp3


EASYBYTEZ1.jpg

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you reply to this topic.

[/CENTER]

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
mopa1980

eyxaristo [ply

Share this post


Link to post
Share on other sites
klant

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
klant

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
kyros
Στις 6/4/2019 στις 5:34 ΠΜ, POPIKOSTAS είπε

 

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΝΑΣ [ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΑΦΗΓΗΣΗ] (MP3,256) ** ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ '60 [ΤΡΑΓΟΥΔΙ] (MP3,192) *** ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ [ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΚΑΙ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΑΠ' ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ] (MP3,224)

d2jCcjXl.jpg

Το παραμύθι στη ζωή του παιδιού
Της Δρ Χάρη Χαραλάμπους Αντρίκη, MD Παιδιάτρου

Σίγουρα δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι με ένα παραμύθι μπορείτε να καθηλώσετε στον τόπο και το πιο ζωηρό και ανήσυχο παιδί. Τα μικρά, αλλά και τα πιο μεγάλα παιδιά μπορούν να ακούν παραμύθια για ώρες ολόκληρες, σε σημείο που να ξεχνούν να φάνε.

Χάρη στα ωραία παραμύθια το παιδί σας παρακαλά να του δώσετε λίγη παράταση από την καθορισμένη ώρα του ύπνου. «Μαμά, ακόμα ένα παραμύθι και μετά θα πάμε για ύπνο». Και ύστερα ακόμα ένα, που θα είναι το τελευταίο, μετά άλλο ένα πάλι τελευταίο... Το παιδί έμαθε πια απ' έξω το παραμύθι, μάλιστα διορθώνει τη γιαγιά ή τη μαμά αν κάνουν κάποιο λάθος. Αλλά πάλι θέλει να ακούσει ξανά και ξανά το ίδιο παραμύθι.

Γιατί όμως τα παιδία αγαπούν τόσο. πολύ τα παραμύθια; Επειδή σ' αυτά βλέπουν ένα υπέροχο, μαγικό και εξαίσιο κόσμο, στον οποίο πάντοτε το καλό νικά το κακό, ο ήρωας πάντοτε κατορθώνει να εκπληρώσει τις επιθυμίες και τους σκοπούς του και τελικά όλοι μένουν ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι.

Αν διαβάσετε ή διηγηθείτε στο παιδί παραμύθι με κακό τέλος δεν θα του αρέσει και δεν θα θέλει να το ξανακούσει ακόμα κι όταν πείτε πως η κακιά μάγισσα έκανε μάγια στην ωραία κοπέλα του παραμυθιού ο ανυπόμονος μικρός ακροατής σας βιάζεται να επεξηγήσει: «Ναι, αλλά ο πρίγκιπας θα έρθει και θα διαλύσει τα μάγια».

TmYG6z0l.jpg

Τα παραμύθια είναι ωφέλιμα για τα μικρά παιδιά γιατί αναπτύσσουν τη φαντασία τους, το αίσθημα τους για το καλό και το κακό, το ωραίο και το άσχημο. Τα παραμύθια εμπλουτίζουν τις γνώσεις και το λεξιλόγιο τους, διευρύνουν τους ορίζοντες τους. Γι' αυτό και εσείς δεν πρέπει να αποφεύγετε να διαβάζετε παραμύθια στα παιδιά.

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να ακούν παραμύθια για άγρια θηρία, κακές μάγισσες και στρίγκλες, που παίρνουν τα παιδιά στη σακούλα τους. Την επόμενη νύχτα το παιδάκι βλέπει στο όνειρο του την κακή μάγισσα και εσείς θα το ακούσετε να φωνάζει: «Η μάγισσα, η μάγισσα...», αγκαλιάζοντας σας σφικτά.

Τα παιδιά αγαπούν όλα τα ωραία παραμύθια αλλά τα αγοράκια ιδιαίτερα προτιμούν αυτά που εξυμνούν τον ηρωισμό, ενώ στα κοριτσάκια αρέσουν το παραμύθια όπου η μικρή ηρωίδα, όπως για παράδειγμα η Σταχτοπούτα διακρίνεται όχι μόνο για την ομορφιά της, αλλά για την καλοσύνη και την εργατικότητα της.

Μην συνηθίζετε τα παιδιά να ακούν μόνο παθητικά τα παραμύθια. Ενθαρρύνετε τα κι αυτά να σας διηγούνται. Μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία: από τη μητέρα δυο παραμύθια και από το παιδί ένα. Όταν διηγείται ένα παραμύθι το παιδί προσπαθεί να χρησιμοποιεί λογοτεχνικές εκφράσεις, αφομοιώνει το γλωσσικό τονισμό και προσδίδει στη φωνούλα του χρώμα. Από την άλλη είναι πολύ βασικό να μην το συνηθίζουμε στα έτοιμα.

TOc5rp2l.jpg

Το μειονέκτημα των παραμυθιών από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το γραμμόφωνο, το τηλέφωνο έγκειται ακριβώς στο ότι προάγουν στα παιδιά την ομιλητική τεμπελιά. Κάποτε ο μικρός ακροατής καβαλούσε το καλάμι που γινόταν το άλογο του. Τώρα καβαλάει πραγματικά άλογο, και κουνιέται πάνω του στο λούνα παρκ. Όλα του σερβίρονται έτοιμα και το παιδί δεν συνηθίζει ή ξεμαθαίνει να κάνει κάτι μόνο του. Έτσι γίνεται και με τα παραμύθια, που του σερβίρονται έτοιμα.

Παλιότερα, τα παιδιά κάθονταν πολλά μαζί σε ένα μεγάλο κύκλο, όπου ένα από αυτά διηγείται συναρπαστικά το πιο νέο και ενδιαφέρον παραμύθι. Μετά κάποιο άλλο παιδί με τη σειρά του διηγείται το δικό του παραμύθι. Ενώ τώρα στην καθορισμένη ώρα τρέχουν μπροστά στην τηλεόραση για να μην χάσουν το παιδικό πρόγραμμα.

Ή αν για παράδειγμα η μητέρα πρέπει να πάει μέχρι το κατάστημα για να είναι σίγουρη πως τα παιδιά της θα κάτσουν σπίτι ήσυχα και φρόνιμα, τους βάζει μια βιντεοκασέτα με το λύκο και τα εφτά κατσικάκια. Έτσι, το παιδί μετατρέπεται σε παθητικό τηλεθεατή.

Αυτή η μόδα έχει κυριέψει τα μικρό παιδιά σε πόλεις και χωριά, ακόμα και τους μαθητές. Αντί να διαβάζουν διηγήματα και παραμύθια από βιβλία, επειδή είναι πιο δύσκολο και πιο αργό, συχνά προτιμούν να τα ακούν έτοιμα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή το βίντεο. Τέρμα στην πρωτοβουλία των παιχνιδιών, τέρμα στο ενδιαφέρον για αφήγηση παραμυθιών, τέρμα στην δημιουργική φαντασία του παιδιού.

Γι' αυτό μην αφήνετε τα παιδιά σας να το παρακάνουν με το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το βίντεο.
[www.e-mythos.eu]

XU7EVVAl.jpg

Το μαγικό χρυσόψαρο...

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσαν σε ένα παραθαλάσσιο χωριό δύο αδέρφια με τους γονείς τους. Τα παιδιά αγαπούσαν πολύ τη θάλασσα και το ψάρεμα.

΄Ενα πρωϊνό χωρίς να ρωτήσουν τον πατέρα τους, πήραν τη βάρκα του και πήγαν για ψάρεμα. ΄Ομως σηκώθηκε τρικυμία, τα κουπιά τους έπεσαν στη θάλασσα και χάθηκαν στα κύματα. Μέσα από τον κουβά με τα ψάρια άκουσαν έκπληκτοι ένα χρυσόψαρο να λέει με ανθρώπινη φωνή:

FYNR1ahl.jpg

-Σας παρακαλώ, αφήστε με να ζήσω και εγώ θα πραγματοποιήσω τρείς ευχές, μόνο που δεν μπορώ να κάνω πραγματική την ευχή να πάτε από εκεί που ήρθατε!

Τα παιδιά το έβαλαν στη γυάλα. Το κορίτσι του ζήτησε ένα μικρό κρεβάτι, 5 φορέματα, 1 ζευγάρι λουστρίνια, το αγόρι ένα ψαροντούφεκο, 1 μαγιό και φαγητό πρωί, μεσημέρι, βράδυ.

Έτσι λοιπόν είχαν ότι επιθυμούσαν και καθώς ο καιρός παιρνούσε άρχισαν να ξεχνούν τους γονείς τους.

Jsa1NN7l.jpg

Μιά μέρα είδαν ένα νησάκι και ζήτησαν από το χρυσόψαρο να τους δώσει ένα ζευγάρι κουπιά για να φτάσουν στην ακτή. Μόλις βγήκαν χάρηκαν πολύ που πατούσαν πάλι σε στεριά και αποφάσισαν να εξερευνήσουν το νησί, μήπως βρούν κάποιους ανθρώπους. Πράγματι στην άλλη πλευρά αντίκρυσαν μια φυλή μαύρων να χορεύουν και να τραγουδούν.

-Ποιά φυλή είστε του ρώτησαν.

-Είμαστε η φυλή του γέλιου, αγαπάμε τη χαρά και την ειρήνη και σας καλούμε να μείνετε κοντά μας, όσο θέλετε !

Τα παιδιά δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση των καινούριων τους φίλων. Για ένα διάστημα όλα κυλούσαν ήρεμα και ειρηνικά και τα παιδιά έμαθαν να κάνουν βουτιές, να πιάνουν όμορφα κοχύλια, να φτιάχνουν κολιέ από λουλούδια και να χαίρονται τη φιλία και την αγάπη απλών ανθρώπων.

teuS828l.jpg

Μια μέρα όμως είδαν από μακρυά πολλές βάρκες να πλησιάζουν το νησί. Μέσα ήταν ιθαγενείς οπλισμένοι με κοντάρια και ρόπαλα, τραγουδώντας πολεμικά τραγούδια. Ήταν η φυλή του πολέμου που ήθελε να κατακτήσει το μικρό ειρηνικό νησάκι. Αμέσως σήμανε συναγερμός κι έτρεξαν όλοι οι κάτοικοι της φυλής κοντά στα παιδιά τους. Τι φοβερό θα γινόταν ;

Τα παιδιά θυμήθηκαν ότι μπορούσαν να ζητήσουν ακόμα μία χάρη από το φίλο τους το χρυσόψαρο. Χωρίς να διστάσουν ούτε στιγμή του ζήτησαν να πραγματοποιήσει την τρίτη και τελευταία τους ευχή: να σταματήσει τη φυλή του πολέμου, ώστε να μην καταστρέψει τους αγαπημένους συντρόφους τους της φυλής του γέλιου. Το χρυσόψαρο συγκινημένο από τα λόγια τους, σήκωσε αμέσως φοβερή τρικυμία με τεράστια κύματα και ανάγκασε τους έντρομους κακούς ιθαγενείς της φυλής του πολέμου να γυρίσουν στο νησί τους.

1XQQf0Cl.jpg

Οι άνθρωποι της φυλής του γέλιου οργάνωσαν μια μεγάλη γιορτή για να τιμήσουν τα παιδιά και το χρυσόψαρο για την μεγάλη βοήθεια που πρόσφεραν στο νησί τους. Τραγούδησαν, χόρεψαν γύρω από μεγάλες φωτιές και πρόσφεραν όμορφα δώρα στα παιδιά. ΄Επειτα όλοι μαζί πήγαν στην ακροθαλασσιά και έριξαν το μικρό χρυσόψαρο πίσω στη θάλασσα, εκεί που πάντα ανήκε.

Το μαγικό χρυσόψαρο που είχε αγαπήσει πολύ τα παιδιά, για την μεγάλη τους καλοσύνη, αποφάσισε μυστικά, να εκπληρώσει ακόμα μια ευχή τους, τη μεγαλύτερη από όλες και ευχήθηκε να ξαναβρούν οι γονείς τα παιδιά τους!

nssne0Pl.jpg

ONzIXC2l.gif

Πέρασε κάμποσος καιρός, τα παιδιά μεγάλωσαν κι άρχισαν να νοσταλγούν τη ζωή τους στο χωριό, τους γονείς τους και τους παλιούς τους φίλους. Οι κάτοικοι της φυλής του γέλιου προσπαθούσαν να τα παρηγορήσουν, αλλά άδικα, εκείνα αγνάντευαν συνέχεια το πέλαγος. ΄Ωσπου μια μέρα ένα μεγάλο καράβι πλησίασε το νησί. Μια βάρκα κατέβηκε στη θάλασσα που μέσα ήταν ένας κύριος και μια κυρία. Ποιοί να είναι;

qy4Gt8gl.jpg

Τα παιδιά αναγνώρισαν τους αγαπημένους τους γονείς που αναζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια σ΄όλη τη γη. Οι γονείς δεν πίστευαν στα μάτια τους, πόσο πολύ είχαν μεγαλώσει τα παιδιά. Αγκαλιάστηκαν, φιλήθηκαν, έκλαψαν κι ευχαρίστησαν και τη φυλή του γέλιου για τη φιλοξενία και την αγάπη που έδωσαν στα παιδιά τους. Το μικρό χρυσόψαρο με τη μεγάλη καρδιά είχε κάνει το θαύμα του!
[copy apo ti thalassa tou diadiktiou - karavaki.pblogs.gr]

lj2XCxdl.jpg

Στα παιδικά του ’60 μας εκπλήσσουν με ερμηνείες τους οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Τζένη Βάνου, Τρίο Μπελκάντο, Αννα Φόνσου, Τζένη Καρέζη, Ντίνος Ηλιόπουλος σε τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Νίκου Γούναρη, Δήμου Μούτση, Γεράσιμου Λαβράνου Γιώργου Κατσαρού, Απόστολου Καλδάρα και στίχους Αλεκου Σακελλάριου, Κώστα Πρετεντέρη, Γιώργου Γιαννακόπουλου, Γιώργου Οικονομίδη και πολλών άλλων. Ποιος δεν έχει τραγουδήσει «Το χρυσόψα-ρο» ή το «Πετεινάρι» ή ακόμη το «Ξέρω κάποιο αστέρι» και το «Γκέο Βαγκέο».

Συνθέτης:ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΑΒΡΑΝΟΣ,ΤΑΚΗΣ ΜΩΡΑΚΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ,ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ,ΙΩΣΗΦ ΡΙΤΣΙΑΡΔΗΣ,ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΑΘΗΣ,  ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΕΝΤΗΣ,ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΡΚΕΑΣ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ,ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ,ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΛΙΔΗΣ,ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΝΑΡΗΣ,ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ,ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΠΕΡΑΚΗΣ,ΔΗΜΟΣ ΜΟΥΤΣΗΣ

Στιχουργός:ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ,ΡΕΤΗ ΖΑΛΟΚΩΣΤΑ,ΤΑΚΗΣ ΜΩΡΑΚΗΣ,ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ,ΘΑΝΟΣ ΣΟΦΟΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΕΝΤΗΣ,ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΟΥΝΗΣ,ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΔΑΡΑΣ,ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ,ΘΑΝΟΣ ΣΑΝΤΑΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΡΒΟΣ,ΑΜΙΛΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ,ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

GRGEv08l.jpg

CD1
1ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ - Αλίκη Βουγιουκλάκη
2 Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
3 ΤΟ ΠΕΤΕΙΝΑΡΙ - Ρένα Βλαχοπούλου
4 Ο ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΖΙΤΖΙΚΙ - Νίκος Νομικός
5 ΕΝΑΣ ΓΑΤΟΣ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ - Τζένη Καρέζη, Τρίο Μπελκάντο
6 ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΔΑ ΚΛΑΡΙΝΟ - Τρίο Μπελκάντο
7 ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΥΚΛΙΤΣΑ - Εύη Μυλοπούλου
8 ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ - Νάντια Κωνσταοπούλου
9 ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΚΥΛΙΤΣΑ - Νινέτ Λαβάρ
10 ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΑΚΙ - Γιάννης Καλατζόπουλος, Μίρκα Καλατζοπούλου
11 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ - Τζένη Βάνου
12 ΡΙΚΟ ΡΙΚΟΚΟ - Νινέτ Λαβάρ
13 ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ - Εύη Μυλοπούλου
14 ΠΙΤΣΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟ - Νινέτ Λαβάρ
15 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ - Τρίο Μπελκάντο
16 ΡΙΑ ΡΙΑ ΡΟ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
17 ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟ - Τζένη Βάνου
18 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ ΜΟΥ - Φώτης Δήμας
19 Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΜΟΥ Ο ΓΚΡΙΝΙΑΡΗΣ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μορένο
20 ΤΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ - Γιάννης Καλατζόπουλος

IMflVDdl.jpg

21 ΠΙΝΑΚΩΤΗ - Αντζελα Ζήλια, Τρίο Μπελκάντο
22 ΤΟ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ - Τζένη Καρέζη, Ντίνος Ηλιόπουλος
23 ΦΟΥΝΤΟΥΚΑΚΙ ΜΟΥ - Αννα Φόνσου, Τρίο Μπελκάντο
24 ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ ΜΟΥ - Μάριον Σίβα, Γιάννης Μάνος
25 ΤΟ ΣΑΡΑΒΑΛΑΚΙ ΜΟΥ - Τζένη Καρέζη, Πέτρος Κυριακός
26 ΜΑΓΙΑΠΡΙΛΟ - Εύη Μυλοπούλου
27 ΓΚΕΟ ΒΑΓΚΕΟ - Τζένη Βάνου, Τρίο Μπελκάντο
28 ΤΟ ΠΥΡΟΦΑΝΙ - Φώτης Δήμας
29 ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙ ΜΟΥ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μπελκάντο
30 ΞΕΡΩ ΜΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ - Εύη Μυλοπούλου
31 ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΜΕΣ' ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ - Μαίρη Λω
32 ΞΕΡΩ ΚΑΠΟΙΟ ΑΣΤΕΡΙ - Τζένη Βάνου, Τώνης Μαρούδας
33 Η ΚΟΤΑ Η ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ - Νίκος Γούναρης
34 ΚΟΠΟΛΙΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ - Εύη Μυλοπούλου
35 ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ - Καίτη Μπελίντα
36 ΑΧ ΠΑΠΑΓΑΛΕ - Νινέτ Λαβάρ, Τρίο Μπελκάντο
37 ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ - Εύη Μυλοπούλου
38 ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - Ρένα Παγκράτη
39 Η ΕΚΔΡΟΜΗ - Ρένα Παγκράτη
40 ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ - Αλίκη Βουγιουκλάκη

Audio bitrate:256kbps
Audio format:mp3

dxzM3lSl.jpg

Μια φορά κι ένα καιρό λοιπόν, ήταν ένα περιοδικό που το έλεγαν «ΜΕΤΡΟ»!
Το «Μετρό» μας χάρισε πολλές όμορφες στιγμές, πολλά υπέροχα κείμενα και συνεντεύξεις, πολλά cd και dvd. Όμως, το ωραιότερο δώρο που μας έκανε ήταν 2 cd που κυκλοφόρησαν σε διαφορετικά τεύχη του περιοδικού, δύο παραγωγές που όμοιές τους δεν υπήρξαν (και δε φαντάζομαι να υπάρξουν και στο μέλλον!).
Οι υπεύθυνοι του περιοδικού θέλησαν να βγάλουν ένα cd με παραμύθια και διηγήματα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο! Ποιος θα διάβαζε όμως αυτά τα παραμύθια; Ίσως κάποιος ηθοποιός. Και γιατί να είναι ένας και να μην είναι πολλοί; Να λέει ο καθένας ένα παραμύθι ή ένα διήγημα. Και γιατί να είναι ηθοποιοί; Να είναι κάτι άλλο! Ας πούμε, να είναι συνθέτες, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί! Να μαζευτούν οι παραμυθάδες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και να μας πουν από ένα παραμύθι. Χωρίς τις μουσικές και τους στίχους τους, χωρίς να τραγουδήσουν. Απλά, να μας διαβάσουν ένα παραμύθι. Ακούγεται δύσκολο να «μαζευτούν» και να συντονιστούν τόσοι άνθρωποι του τραγουδιού για μια τέτοια παραγωγή. Κι όμως! Οι υπεύθυνοι του «Μετρό» τα κατάφεραν και μαζί με ένα τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε το πρώτο cd με τίτλο:
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ …
Παραμύθια και διηγήματα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο

Δε υπήρξε ποτέ συνάντηση τόσων ανθρώπων του ελληνικού τραγουδιού σε ένα cd, στο οποίο μάλιστα δε «συνομιλούν» με τραγούδια, αλλά με παραμύθια! Από τον μεγάλο παραμυθά του ελληνικού τραγουδιού Διονύση Σαββόπουλο, μέχρι την Έλλη Πασπαλά, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Χρήστο Θηβαίο, όλοι οι αφηγητές ξαναγίνονται παιδιά! Απίθανες οι αφηγήσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Διονύση Τσακνή και του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Η Σαβίνα Γιαννάτου αυτοσχεδιάζει με τη φωνή της, ο Νίκος Παπάζογλου γίνεται ένα σκανταλιάρικο παιδί, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων αφηγείται όπως τραγουδάει, ενώ τη μεγάλη έκπληξη κάνει η Μελίνα Κανά που διαβάζει ένα διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη! Το συγκρότημα Θέρος υπογράφει τη μουσική στο εισαγωγικό κομμάτι και στο τελευταίο τραγούδι (στίχοι – μουσικοί: Αριστείδης Χατζησταύρου), ενώ με διάφορα μουσικά όργανα αναπαράγουν τους ήχους που συνοδεύουν τις αφηγήσεις.

1. Εισαγωγικό (ορχηστρικό κομμάτι του συγκροτήματος «Θέρος»)
2. Το φίδι – παραδοσιακό ελληνικό
Διονύσης Σαββόπουλος
3. Κάποτε και τα λόγια ριζώνουν – παραδοσιακό ελληνικό
Νίκος Παπάζογλου
4. Ο τυφλός και ο κυνηγός – παραδοσιακό Νοτίου Αφρικής
Έλλη Πασπαλά
5. Το παιδί και το ψαράκι – παραδοσιακό ελληνικό
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
6. Η πούλια  και ο αυγερινός – παραδοσιακό ελληνικό
Δημήτρης Ζερβουδάκης
7. Ο τεμπέλης ποντικός – παραδοσιακό ελληνικό
Διονύσης Τσακνής
8. Βρεμμένα ‘ναι ή ξερά; – παραδοσιακό ελληνικό
Χρήστος Θηβαίος
9. Ο γέρος ξυλοκόπος και το λιοντάρι – παραδοσιακό ελληνικό
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
10. Από το βορρά στο νότο
Σαβίνα Γιαννάτου
11. Να του δώσω θέλω γρόσια να δω τι θα κάνει – παραδοσιακό ελληνικό
Λουδοβίκος των Ανωγείων
12. Υπό την Βασιλικήν Δρυν – διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Μελίνα Κανά
13. Αποφώνηση
14. Επιμύθιο: Για το δικό τους πάθος
τραγούδι: Δημήτρης Ζερβουδάκης, φιλική συμμετοχή: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Audio bitrate:192kbps
Audio format:mp3

ZijjFhQl.jpg

Αudio bitrate:224kbps
Audio format:mp3


EASYBYTEZ1.jpg

 

Hidden Content
You'll be able to see the hidden content once you reply to this topic.

[/CENTER]

😍

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×